45 min
Neljälle
Chilikastike
200 g punaisia paprikoita
200 g punaisia chilejä
5 valkosipulinkynttä
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
1 dl fariinisokeria
1,5 tl suolaa
tilkka öljyä
1 tl Rajamäen Liquid Chiliä lisäpotkua kaipaaville
Uppomuna
4 huoneenlämpöistä kananmunaa
0,5 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
1 l vettä
lisäksi tarvitset kahvikuppeja ja reikäkauhan
Lisäksi:
4 paahtoleipää
voita
persiljaa
mustapippuria
suolaa
Vinkki: Jos teet uppomunat etukäteen, ne kannattaa kypsennyksen jälkeen nostaa suoraan jääveteen jäähtymään. Näin keltuaisen kypsyminen pysähtyy. Kun haluat lämmittää munat, kiehauta vettä kattilassa ja laske uppomunat veteen 20–30 sekunniksi.
- Aloita valmistamalla chilikastike. Pese chilit ja paprikat ja poista siemenet. Pilko pienemmäksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.
- Lisää öljyä kattilaan ja käännä hella kuumalle. Lisää paprikat ja chilit kattilaan ja paista muutama minuutti. Laske lämpöä ja lisää valkosipulit, tomaattipyree, suola ja sokeri. Sekoita. Kaada joukkoon väkiviinaetikka. Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä 5 minuuttia
- Siirrä ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi tahnaksi tai surauta kastikkeeksi sauvasekoittimella. Siivilöi kastike ja purkita kuumana puhtaaseen, desinfioituun lasipurkkiin, mikäli kastike ei mene heti käyttöön. Anna jäähtyä.
- Valmista uppomuna. Kuumenna vesi poreilevaksi, lisää joukkoon väkiviinaetikkaa. Laske lämpöä, kunnes vesi muodostaa vain muutamia pieniä poreita, sillä liian kovaa kiehuva vesi saattaa rikkoa munat.
- Riko kananmunat omiin kuppeihin. Pyöräytä vettä kauhalla niin, että siihen syntyy pyörre. Vie kuppi lähelle veden pintaa ja kaada varovasti kananmuna veteen. Keitä kananmunia noin 3–4 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt.
- Nosta muna vedestä varovasti reikäkauhalla talouspaperin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Paahda leipä. Voitele voilla ja aseta uppomuna leivän päälle. Kruunaa leipä kotitekoisella chilikastikkeella. Viimeistele halutessasi persiljalla, suolalla ja pippurilla.