1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä

Maalaissalaatti

Raaka-aineet

2 punasipulia
150 g pekonia
100 g kovaa juustoa (esim. gruyère, comté, appenzeller)
4 kananmunaa
2 paksua siivua maalaisleipää
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1/4 tl suolaa
50 g pinaattia
1–2 ruukullista salaattia

Pikkelöintiliemi:
1/4 dl Rajamäen Väkiviinaetikkaa
3/4 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä

Aloita pikkelöimällä punasipulit: Mittaa kattilaan etikka, vesi, sokeri, suola ja sinapinsiemenet. Kiehauta ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada liemi ohueksi viipaloidun punasipulin päälle. Jätä jäähtymään ja maustumaan.

Paista pekonit keskilämmöllä, ja höylää juustosta pieniä siivuja. Keitä kananmunat pehmeiksi, noin 6,5 minuuttia. Älä unohda pelästyttää munia upottamalla ne kylmään veteen. Kuutioi leipäsiivut ja kuumenna öljy pannulla. Lisää pannulle kuorittu ja pitkittäin halkaistu valkosipulinkynsi. Paista leipäkuutiot keskilämmöllä kullanvärisiksi ja rapeiksi. Mausta suolalla.

Irrota pinaatista kovat lehtiruodit. Revi salaatti pienemmäksi. Levitä pinaatin- ja salaatinlehdet isolle vadille tai lautasille. Kokoa salaatinlehtien päälle pekonit ja juustot, puolitetut kananmunat ja leipäkrutongit sekä punasipulit. Tarjoile Mallun kastikkeen kanssa.

Mallun kastike:
1 kananmuna
2 tl Rajamäen väkiviinaetikkaa
2 tl dijoninsinappia
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl kuohukermaa

Keitä kananmuna kovaksi (n. 10 min), pelästytä kylmällä vedellä. Anna munan jäähtyä hieman, kuori ja irrota keltuainen. Sekoita keitetty keltuainen etikan, sinapin, suolan ja sokerin kanssa. Vatkaa kermaa hieman, noin 30-60 sekuntia – kermasta ei tarvitse tulla edes löysää vaahtoa. Sekoita kerma ja munaseos yhteen. Ylijäänyt kastike sopii hyvin erilaisten vihersalaattien seuraksi.

Maalaissalaatin ja Mallun kastikkeen reseptit löytyvät myös Jonna Vormalan Jäävuoren huippu -salaattikirjasta. Reseptin kuva: Suvi Kesäläinen

Reseptissä käytetyt Rajamäen-tuotteet